BENARKAH SEMUT, KEMANISAN & GAS PETUNJUK MADU ASLI?

MADU TUALANG ASLI? Kaitannya dengan SEMUT, KEMANISAN… DAN GAS PADA MADU!

As-Salammua’laikum dan salam sejahtera buat peminat madu di mana jua anda berada, pertama sekali kami memohon maaf kerana jarang-jarang update blog madu ni…,pada kesempatan ini kami ingin berkongsi dengan tuan/puan berhubung isu yang sering ditanya dengan karakter madu ni… dengan harapan ianya dapat difikirkan bersama dengan lebih ilmiah, logik dan berfakta…kerana terlalu banyak pertanyaan dan andaian dari masyarakat yang agak kurang tepat apabila bercakap mengenai madu tualang…

Baiklah.. pertamanya kami amat berharap saudara kami dari kalangan pencinta madu tualang dan orang lama dalam bidang ini dapat mengoreksi dan membetulkan apa yang perlu di dalam isu ini supaya masyarakat lebih terbiasa dengan pandangan yang lebih ilmiah dan pengalaman yang tepat dari mereka yang berpengalaman dengan madu tualang (madu hutan tempatan di nusantara) … Terima kasih.

 

  1. Madu Tualang Asli? Memang berkata mengenai madu ini sangatlah subjektif hingga kami yang terbiasa dengan madu pun keliru untuk menentukan madu antara yang tiruan dan asli… kerana biasanya ujian klasik yang dilakukan hanya berkisar dengan sifat luaran madu sahaja (contohnya seperti: kepekatan, kemanisan, gas madu meletupkan botol, buih pada madu (honey form), kadar air, semut, pusingan di piring, letak dikuku/dikulit, nyalaan mancis, bakar kertas… dll). Menurut kami, ujian kandungan adalah lebih kearah ilmiah..seperti membakar di sudu, meneliti kandungan ‘pollen’, ujian beku di peti sejuk dan ujian makmal (bagi mengetahui kandungan dan keberadaan enzim natural dari lebah)…

Gambar: Madu Tualang Sifubee ‘Tayyibah’ : Madu Tualang Raw/Unprocess

The Finest Quality of Madu Tualang with Tualang Honeycomb: Madu Tualang Sarang (100% madu dihiris keluar dari sarang tanpa kesan pencemaran tangan dan anak lebah, lebih bersih, segar dan tentu sekali sangat asli…Insya Allah! )

Berikut adalah beberapa pandangan mengenai madu tualang.. (semoga dapat difikirkan bersama)…

  1. Kepekatan madu – dengan kata lain adalah kadar air di dalam madu;

untuk madu tualang (raw honey /unprocess)..hampir tidak mungkin akan mendapat madu pada kepekatan yang rendah (iaitu <22% kadar air)seperti madu dari Middle East atau Europe atau US atau China bahkan biasanya madu ternak tempatan pun lebih pekat…Ini kerana faktor kelembapan/humidity adalah sangat tinggi di nusantara dengan hujan sepanjang tahun apatah lagi madu tualang lokasinya di dalam hutan… (g ‘camping’ kat belukar kecil di tepi kampung atau kat ladang sawit pun dan menggigil sejuk…). Biasanya kadar air bagi madu tualang  >23%.

Jadi berhati2lah kalau ada penjual madu menawarkan madu tualang ‘unprocess’ tapi agak pekat…dan ingatlah kepekatan bukanlah ukuran bagi menentukan keaslian madu. Kaitan kadar air ini juga adalah faktor utama yang mempengaruhi ujian pusingan di piring, letak dikuku/dikulit, nyalaan mancis, bakar kertas, titisan madu di gelas yang berisi air dan seumpamanya.

 

  1. Kemanisan madu: biasanya untuk madu yang sangat ‘fresh’ yang baru diambil < 1-2 minggu rasanya lebih manis kerana proses ‘fermentation’ baru nak bermula.

Jadi ada juga andaian mengatakan madu tualang yang asli itu tidak manis…harus kurang manis, masam dan menyengat.. agak lucu juga disebut madu tapi tak manis ya.. pengalaman kami madu tetap madu mesti manis juga tapi tidaklah sehingga sakit gigi menahan manisnya…(sebab kandungan fruktosa iaitu salah satu GULA natural dalam madu adalah 3x lebih manis dari gula pasir)

Ibnu Qayyum Rahimahullah di dalam Kitab Thibbun Nabawi juga menyatakan berdasarkan penelitian beliau kemanisan madu berpengaruh di dalam mengubati sebahagian penyakit…iaitu lebih manis madu tersebut lebih baik menurut beliau (tentunya mesti manis madu asli dari perut lebah bukan madu tiruan dari perut kuali atau kawah…

Kenapa Madu Tualang Mesti Tak Manis tapi Masam, Menyengat dan Pahit?

Kadar air yang tinggi pada madu tempatan/tualang (>22%) mengakibatkan yis/bakteria (levoluse & dextrose) yang toleran dengan natural GULA (iaitu sukrosa, glukosa dan fruktosa) dalam madu tersebut menjadi semakin aktif (kerana air adalah sumber kebanyakan kehidupan termasuklah bakteria/yis) … inilah yang dinamakan Proses Penapaian Pada Madu Berlaku (Fermentation of Honey) !

 

AKIBATNYA…?

GULA di dalam madu tualang akan bertindakbalas dengan yis tersebut dan menghasilkan madu yang dikategorikan di dalam kumpulan alkohol (jangan risau… bukan alkohol arak tapi seperti membuat tapai la..)

KESANNYA…? madu tualang akan bertambah masam, semakin pahit dan menyengat, semakin cair dan bertambah hitam… bagi yang mempunyai asas sains boleh rujuk di bawah…

 

Madu – (fermentation)– Levoluse & Dextrose (YIS) —- Alcohol + CO2 —- O2— Asid Asetik + Air

 

(Fermentation of Honey: caused by the action of sugar-tolerant yeasts upon levoluse and dextrose, resulting in the formation of alcohol & carbon dioxide, finally will be turn as acetic acid)

APA SEBENARNYA yang boleh diambil faedah dari keadaan ini ya…?

Oh..rupa-rupanya sebab itulah botol pun boleh pecah atau gabus pun boleh terbang dengan bunyi ‘pop’ kerana tindakbalas fermentation yang menghasikan gas CO2 dan apabila semakin lama disimpan pada suhu bilik O2, oksigen akan terus diserap dan mengakibatkan GULA pada madu habis ditukar kepada asid asetik iaitu CUKA…( mengambil masa ~ 1 – 5 tahun atau kadang kala lebih cepat apabila suhu penyimpanan lebih tinggi dari suhu bilik).

Kaitannya dengan BUIH?

Bagi madu tualang yang masih baru 1-4 minggu proses fermentasi akan bermula. Kandungan GULA natural dalam madu yang masih tinggi mengakibatkan proses tersebut menghasilkan buih dan gas yang banyak. Sekiranya kita mengoncang atau menuang ke bekas-bekas madu ianya akan jadi seperti ‘cola-cola’ atau ‘pepsi’… Kebanyakan pembeli madu akan cuba menunggang balikkan botol madu dengan anggapan yang asli mesti akan berbuih… sebenarnya tidak juga kerana gas madu tualang asli akan semakin kurang dengan faktor masa dan jenis botol… (agak berisiko juga kerana botol kaca boleh pecah akibat tekanan gas hasil dari fermentasi).

* Cuma sebagai panduan, biasanya madu tualang ‘unprocess’ bercampur dengan ‘pollen’ dan sekiranya buih tersebut dibiarkan ianya akan semakin kecoklatan dan kehitaman seperti kerak di bahagian atas botol atau bekas madu tersebut. Madu tiruan buihnya tidak akan berubah dan tetap sama warnanya walaupun sudah 1-2 bulan dibiarkan di dalam bekas madu.

Perhatikan !!! Buih madu tiruan/palsu masih tetap berwarna cerah walaupun telah lama dibiarkan di dalam botol, juga si penipu mengatakan madu putih adalah madu tualang royal jelly… hakikatnya ianya gula yang dicampur dengan susu, perisa dan bahan kimia.. berhati2lah..rasanya ramai penjual madu yang jujur sudah tahu temberang mereka…

Cuba bayangkan.. nak dapat 1gram royal jelly dari madu ternak je payah.. (harga pure royal jelly 1gram ~RM1.50, mereka jual RM15 sekilo…)

*tip: biasanya madu tiruan pun boleh dicipta dengan memastikan karektor madu di atas. Madu yang telah siap di masak akan dicampur dengan yis dan kapur untuk mendapatkan sifat madu tualang yang mempunyai gas ‘pop’, berbuih dan pahit (awas merbahaya terhadap organ dalaman kerana kandungan HMF adalah sangat tinggi bagi madu sintetik).

Kaitannya dengan SEMUT?

Sebab itulah semut tiada lagi pada madu tulang yang telah bertukar seolah2 seperti cuka (tiada yang dapat menarik perhatian semut lagi..).. dan tidak menghurungi botol ketika proses penapaian berlaku (kerana tekanan gas yang kuat pada penutup botol tersebut). Sebaliknya, bagi madu yang masih mempunyai kemanisan, tentulah sang semut datang.. Jadi, manis juga tidak tepat sebagai penentu asli atau tidak.

WARNA MADU..? Walaupun memang banyak madu tualang yang baru diambil juga berwarna gelap namun sekiranya ada yang lebih terang bukanlah penentu madu tersebut bukan madu tualang, ini kerana warna madu dipengaruhi oleh banyak faktor seperti sumber nektar pada musim tertentu, kematangan madu di dalam sarang dan faktor penapaian yang kadang kala cepat dan lambat walaupun madu masih di dalam sarang.

Kesimpulan… Entah kenapa? Madu Tualang yang lebih gelap, kurang manis tapi agak masam dan pahit amat diminati oleh peminat madu tualang. Mungkin ianya lebih serasi dengan tubuh orang tempatan dan lebih efektif dalam amalan pengubatan… kami amat berharap seandainya sebelum ini kita membeli kerana madu tualang mesti bersifat demikian (kurang manis, masam dan pahit) hanya kerana mengikut kebanyakan orang…alangkah baiknya kita upgrade sedikit kefahaman mengenai madu tualang yang unik ini. Walaupun madu tualang mudah berlaku fermentasi ianya tetap bermanfaat dan tidak sedikit respons positif yang kami terima dari peminatnya.. Bagi yang biasa memungut madu tualang secara langsung mungkin masih segar ingatan merasa madu tualang di pangkal pokoknya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook